Charming Kansas City House Gets Full Remodel

Post

When we buy an older home for its charm and history, it rarely accommodates today’s family lifestyle. Our client fell in love with their new home knowing it needed some serious attention. The kitchen had been remodel by a home flipper with a different mindset than our new home owners. The kitchen space was very small (in comparison to the home) with major traffic problems and a porch that had been cobbled in to attempt to make more space. The ceiling heights were varied with soffits and beams that also had structural problems. They had a large dining room with two small rooms attached and the only way to the kitchen was through the garage entry or walking through the dining room and breakfast room.

The solution to the problems were a bit complex, because of the divided rooms and the low ceiling headers so we upset the main beam dividing the kitchen and the old porch and rebuilt the exterior walls of the porch and raised the existing ceiling/roof to match the kitchen ceiling ht. We removed the wall dividing the breakfast nook and the sitting room to install a row of windows to bring in exterior light and help to make use of the space. We closed off the single door from the dining to the breakfast room and created pocket glass doors to replace the existing French doors. We closed of the doorway to the kitchen and rerouted a new traffic pattern through the old back stair hallway. Finally we created a new wall 15” into the dining room and put openings into the bearing wall to allow for wine glass storage in the new hall, an opening to the dining and an inset hutch to accommodate pantry space for the kitchen.

The overall theme for the space is a traditional look (keeping with the original house) but we wanted to dress it up a bit to support the extensive entertaining that our clients were a custom to. The client liked the entry light fixture that was in the front entry when they bought it. We decided to use it over the custom booth in the breakfast nook area and pull the colors across the room into the tile of the new backsplash. To help accomplish storage and counter top space, we pulled the drawer base cabinets out from the wall, giving the client deeper counter tops and allowing for deep wall cabinets, increasing the more coveted storage space in the kitchen. We under-mounted the wolfrange-top to allow the height of the burner grid to be flush with the countertop. This idea benefits the client in the physical ergonomics as it relates to the under-mount apron sink. We built a custom hood to share the limelight with the tile framed glass backsplash as a focal point for the kitchen and dressed up the dining room with an elegant ceiling design using a combination of carved moldings and light. The clients were amazed at the difference it made by changing the traffic flow.

Design Award:

2012 NARI REMY Kitchen Remodel

0saves