Kansas City Kitchen Redesign

Post

The client came to us for a consultation on their home. They felt there were multiple issues they were trying to address. The kitchen was their main concern along with updating the interior of the entire main level.

After walking through the space, the first thing we needed to tackle was the traffic pattern from the garage to the kitchen. The door to the garage was in a very congested area, the minute you set foot in the door there was a powder room to the right and the laundry room door to the left and the kitchen had two entrances, one directly in front of the garage door and one off the same hallway leading to the dinning room.  The laundry had been moved prior to this visit, which left a catch all room adjacent to the powder room.  The beginning of the solution was to close off the garage door from the small congested entrance and move it into the catch all ex-laundry space, by doing this, traffic is directed through the unused ex-laundry space to create a drop zone for coats, shoes, cell phones and purses.   We shut off one of the entrances to the kitchen and widened the other, this allowed us to again divert traffic and create an uninterrupted work space for the cook in the kitchen.

The client also felt the space in the house was not proportioned from room to room to maximize today’s progressive lifestyle. The dining room was too small, the living room was too big and the hearth off the kitchen space (which was used the most) was cramped due to the small table in the kitchen.  We decided to make the living/piano room into a very large family style dining room and the old dining room was converted to the piano room.

When planning the kitchen redesign, the hood over the pro cook top was the likely candidate to become the focal point, so we removed the kitchen sink window (since we already had an abundance of natural light) to take advantage on our dominate wall. We then introduced the furniture-like island to harbor the single bowl apron sink, the dishwasher, a prep area and bar seating.  The solution for the table was to integrate it into the island and delete a traffic pattern on one side of the table. The oven cabinet was set into the wall to give it a European feel and pocket doors were added to cover the ovens to conceal them when they were not in use. The pantry and refrigerator were decked out in a distressed armoire furniture look to maintain the euro/country feel and we put the final touches to the space with distressed hand hewn beams, textured glazed walls and a hand painted back-splash with glass accents.

 Award:

2010 NARI COTY Residential Kitchen $80,001-$120,000

0saves